eurco-sponzor-manifestacije-znanost-za-mlade-u-vukovaru
EURCO d.d.

Eurco sponzor manifestacije Znanost za mlade u Vukovaru!


 

U pozitivnom ozračju održana je druga po redu manifestaciji “Znanost za mlade“ u Vukovaru u organizaciji tvrtke Lotusmedia d.o.o. uz gostovanje velikih znanstvenika prof.dr.sc. Ivana Đikića i izraelskog nobelovaca iz kemije Aarona Ciechanovera. U sklopu manifestacije održana je javna tribina na temu  “Kako znanstvenim pristupom, obrazovanjem i (samo)motivacijom potaknuti pozitivne trendove u društvu i u manjim sredinama“.

Cilj ove manifestacije je približiti mladima znanost kao i znanstveni pristup životnim izazovima ali i  potaknuti ih na ostanak i povratak u  Vukovaru.

„Fascinirani smo projektima stvaranja vrlo kvalitetnih muzeja u Vukovaru, ali i Ružičkina doma. U Vukovaru se može stvarati brend kojemu će u centru biti Ružička te da to bude nešto čemu će se mladi vraćati u Vukovar,” rekao je profesor Đikić poručujući mladima kako je velik dio uspjeha u radu koji ulažu, ali isto tako i u pozitivnom pristupu te talentima koje imaju.

Na javnoj tribini održanoj u Ružičkinoj kući u Vukovaru, uz prof. Đikića i izraelskog nobelovcaAarona Chiechanovera, sudjelovali su i poznati edukator i astronom u Zvjezdarnici Višnjanu  Korado Korlević, državni tajnik Tome Antičić, direktorica Lotusmedie d.o.o.Mara Majstorović te profesorica s vukovarske Tehničke škole Ljiljana Radobuljac i učenici Luka Štifić i Matilda Sabljak.

Državni tajnik ministarstva znanosti i obrazovanja Toma Antičić rekao je kako nažalost hrvatska znanost ne stoji najbolje u Europi i da na tome treba raditi.

“Kada se gledaju realni pokazatelji kao što su broj stručnih članaka i patenata Hrvatska je pri dnu Europske unije. Postoje brojni razlozi za to, a manje financiranje je samo jedan od njih. Puno je veći problem sustav koji nije ni blizu dovoljno kompetitivan. Ako želimo sustav u kojem znanost prosperira moramo imati sustav u kojemu se znanstvenici mogu naći i napredovati. U Hrvatskoj je trenutno na snazi seniornost, a ne kompetentnost, izvrsnost i uspješnost u međunarodnim projektima,“ rekao je državni tajnik Antičić najavljujući zakon koji će to promijeniti.

“Motivacija proizlazi iz svakog pojedinca pojedinačno i upravo je to cilj našega skupa kako prošle godine tako i ove. Profesor Đikić je rekao kako stari nisu za promjeni, ali mladi svojim odlascima pokazuju da jesu. Potrebno ih je zadržati, a mi ih zadržavamo upravo ovakvim vidom manifestacije gdje dovodimo izvrsnost i izvrsne ljude,” objasnila je Mara Majstorović, edukatorica i trenerica za osobni razvoj, izražavajući nadu kako će se projekt nastaviti i dogodine jer ima mnogo talentiranih znanstvenika koji bi s mladima rado podijelili svoje znanje.

 

Govoreći o izraelskim iskustvima nobelovac Aaron Ciechanover kazao je kako je u Izraelustvoren eko sustav počevši od vrtića, preko osnovnih i srednjih škola pa sve do sveučilišta. Pri tome su svi umreženi i rade u istom cilju, supružnicima su osigurani poslovi, djeci kvalitetno okruženje i razni sadržaji. Neophodno je i gospodarstvo koje to sve može pratiti, kvalitetna zdravstvena skrb i sl. Tvrdi kako uz sve to treba biti uključen zdravi nacionalni ponos a ne nacionalizam. „Kada sve to imate onda imate pravi recept za uspjeh. Niti jedno sveučilište na svijetu, koliko god ono bilo kvalitetno, pa bilo u pitanju i prestižni Harvard, samo ne može učiniti ništa ako nisu svi ti elementi uključeni u taj eko sustav“, rekao je Ciechanover.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček potvrdio je kako će se projekt nastaviti te se zahvalio kako organizatorima tako i predavačima.

“Mislim kako je ovo jedan dobar poticaj našim mladima. Nastojimo sukladno svojim financijskim mogućnostima poduprijeti naše mlade. Grad Vukovar stipendira sve redovne studente koji studiraju na području Republike Hrvatske, a već od same osnovne škole dajemo učenicima besplatne udžbenike, preobuku i bilježnice te tako nastojimo pripomoći i djeci i roditeljima. Ali ono što je stvarno bitno je da trebamo stvoriti uvjete da ti mladi sa svojim znanjem ostanu u gradu ili se nakon školovanja vrate u Vukovar kako bi svojim znanjem doprinijeli zajednici u kojoj živimo jer na mladima svijet ostaje,” zaključio je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

Profil tvrtke

EURCO d.d. za graditeljstvo, inženjering i zaštitu okoliša, tvrtka je specijalizirana za izvođenje poslova rušenja i uklanjanja građevina, reciklažu građevnog materijala, izgradnju objekata posebne namjene te sanaciju odlagališta komunalnog otpada, iza koje ostaju uspješno obavljeni poslovi, ekološki oslobođen prostor pripremljen za novu izgradnju i što je posebno značajno zadovoljni investitori.
Preuzmite profil tvrtke

Certifikati

 

Naši certifikati